Pojava i značaj SSL sertifikata - ContraTeam

pojava i razvoj ssl sertifikata

Pojava i značaj SSL sertifikata

Objavljeno: avgust 21, 2018 11:32 am U kategoriji:

Internet je infrastruktura koja povezuje računare putem telekomunikacija. Razvoj interneta je započeo još 70tih godina prošlog veka, međutim internet koji mi poznajemo nastao je 1993. godine, pojavom servisa pod nazivom World Wide Web (skraćeno WWW). Daljim razvojem i unapređenjem ovog servisa došlo je do toga da se veliki broj kupovina i prodaja danas obavlja online. Trebaju vam patike, nov televizor ili krevet? Sve to danas možete da kupite “iz dva klika” i da vam u roku od par dana ili čak par sati stigne na kućnu adresu.

 

Međutim, sa razvojem online kupovine uporedno je rastao i broj prevaranata i hakera koji se bave zloupotrebom ličnih podataka i presretanjem istih kako bi došli do novca.

Da bi obavili neku online kupovinu potrebno je da ostavite svoje lične podatke, korisničko ime, lozinku, broj kreditne kartice i dr. Ti podaci se šalju sa sajta na server i u tom procesu postaju “laka meta” za hakere.

Sve to je izazvalo strah i nepoverenje kod ljudi koji kupuju i prodaju online i nešto je moralo biti preduzeto kako bi se taj problem rešio i korisnici bili zaštićeni od prevara.

 

Šta je SSL?

Firma Netscape je 1994. godine razvila SSL (Secure Socket Layer – “Bezbednosni sloj”) koji služi da obezbedi šifrovanu (enkriptovanu) razmenu podataka između klijentskog pretraživača i servera kompanije (preko kojeg komuniciraju). Dakle, cilj SSL sertifikata jeste da se lični podaci, lozinke i podaci o kreditnoj kartici korisnika bezbedno, u šifrovanoj formi, prenesu od klijenta do servera. Šifrovanjem (enkripcijom) podataka svaki broj ili slovo sa vaše kreditne kartice se pretvara u nekoliko stotina karaktera dok stigne do servera kompanije i gotovo je nemoguće da podaci u toj formi budu presretnuti na internetu i da završe u pogrešnim rukama. U prilog tome govore rezultati brojnih istraživanja gde je više puta potvrđeno da bi za razbijanje presretnutih podataka (kada bi i uspeli da se presretnu) uz najnaprednije računare i algoritme, bilo potrebno nekoliko desetina godina.

 

Kako prepoznati sajt koji poseduje SSL sertifikat? Odgovor je veoma jednostavan. Kada dođe do komunikacije između klijenta i web sajta podaci se prenose putem redovnog HTTP protokola i oni tada nisu šifrovani i vidljivi su svima sa strane. U slučaju da je HTTP protokol zaštićen SSL sertifikatom on na kraju reči dobija slovo “S” tj. postaje HTTPS. U tom slučaju možete biti sigurni da sajt nije lažan i da je zaštićen SSL-om.

http vs https

 

Prednosti SSL-a

Ono što predstavlja najveću prednost posedovanja SSL sertifikata jeste poverenje i bezbednost posetilaca (potencijalnih kupaca) sajta. Ukoliko se klijent oseti bezbednim na sajtu on će verovatnije obaviti željenu kupovinu bez bojazni da će mu neko ukrasti podatke ili novac. U slučaju da je na sajtu prikazana ikonica zaključanog katanca ili je početak adrese ispisan zelenom bojom možete biti sigurni da ste na bezbednom mestu.

 

Druga bitna pogodnost posedovanja SSL-a jeste rangiranje na internet pretraživačima. Google je 2006. godine uveo HTTPS konekciju kao jedan od faktora rangiranja sajtova u okviru svojih rezultata, a od jula 2018. su svi sajtovi koji ne poseduju SSL označeni kao nebezbedni (not secure). Dakle, ukoliko vlasnici sajtova žele da zauzmu što bolju poziciju na Google-u i tako privuku veći broj posetilaca i kupaca moraće da, pored primene brojnih SEO tehnika obezbede i SSL sertifikat.

 

Implementacija SSL-a

SSL sertifikat je moguće kupiti preko renomiranih stranih kompanija koje imaju oznaku CA (Certificate Authority), a neke od njih su: Comodo, Symatec, GeoTrust. Kupovinu je takođe moguće obaviti i preko nekih domaćih firmi, što je možda i bolja opcija jer u sklopu cene dobijate i tehničku podršku u slučaju da imate problem prilikom instalacije sertifikata ili preusmeravanja saobraćaja na SSL vezu.

 

Do SSL sertifikata je moguće doći i besplatno. U okviru svih ContraTeam paketa vam nudimo besplatnu instalaciju SSL sertifikata koji su potpisani od strane cPanel-a i Comodo-a. Besplatni SSL sertifikati će vam obezbediti zeleno “HTTPS” u nazivu sajta, ali u okviru istog nećete imati mogućnost da potpišete vašu firmu ili organizaciju.

Tags: , ,

PODELITE