Kako instalirati i podesiti LiteSpeed Cache plugin na WordPress-u? - ContraTeam

Kako instalirati i podesiti LiteSpeed Cache plugin na WordPress-u?

Objavljeno: 29 aprila, 2021 2:28 pm U kategoriji: ,

Kako su LiteSpeed web serveri postali jedni od najpouzdanijih i najbojih servera današnjice, tako ćemo Vam ovim putem predstaviti i LiteSpeed plugin koji mozete instalirati ukoliko Vaš sajt pokreće WordPress.

Šta je LiteSpeed web server i koje su njegove prednosti možete pročitati u našem prethodnom blog postu.

Danas ćemo proći kroz osnove LiteSpeed plugina i kako da ga samostalno podesite na Vašem web sajtu.

Instalacija LiteSpeed Cache dodatka

 1. Prvi i osnovni korak za instalaciju LiteSpeed Cache dodatka jeste da Vaš sajt pokreće LiteSpeed web server, što je svakako slučaj ako koristite neki od naših web hosting SSD paketa.
 2. Nakon toga potrebno je da se ulogujete u Vaš WP Dashboard i instalirate LiteSpeed Cache dodatak:
  Kliknite na Plugins > Add new > u pretragu ukucajte “LiteSpeed Cache > Kliknite na Install Now > te kliknite na Activate
 3. Kada uspešno instalirate ovaj dodatak na Vaš web sajt u navigaciji WP Dasheboard-a možete pristupiti konfiguraciji istog:

LiteSpeed Cache > Cache > podesite Enabled Cache opciju     na ON > te kliknite potom na  Save Changes


Detaljnijom konfiguracijom ovog dodatka uz dobro keširanje možete ga iskoristiti i za optimizaciju.

 

Optimizacija stranica je druga velika prednost LSCWP-a

 

Način na koji LSCWP optimizuje Vaš sajt jeste kompresija i promena izlaznog koda. To mogu biti CSS, JS skripte kao i slike koje će se učitavati po principu Lazy Load.

Ukoliko želite da podesite kompresiju CSS i JS skripti radi lakšeg i bržeg učitavanja istih, to možete uraditi pratiti sledeću navigaciju:

U LiteSpeed Cache dodatku > otvorite Page Optimization > u karticama CSS Settings/JS Settigns potrebno je da podesite CSS/JS Minify na on, napominjemo da minifikacija može „razmontirat“ stranice.

Zašto?

To je iz prostog razloga što određene stranice mogu koristiti drugi dodatak ili deo koda koji još uvek nije kompatibilan sa ovim keš dodatkom.

Tako da problem koji se možete javiti usled preskakanja ovog koraka jeste da određene stranice „puknu“ i krenu da prijavljuju greške i samim tim umesto da sa ovim unapredite Vaš sajt, možete ga dovesti u problem.

Kako bismo Vam više približili koje sve mogućnosti ima LSCWP plugin, proći ćemo kroz još neke opcije koje on nudi:

 • TTL (Time to Live) – Ova kartica se odnosi na podešavanje vremenski interval (u sekundama) u kojem će stranica „ostati u kešu“. To bi značilo da kada podesite određeni vremenski interval, i kada stranica dostigne svoj TTL ona se briše iz keš memorije.
 • Purge tab – Ukoliko recimo Vaš sajt poseduje stranice sa bitnim sadržajem, npr. stranica „Cenovnik“ koja bi trebalo biti odmah ažurirana, pre isteka TTL-a, postoji mogućnost da keš obrišete ručno putem ove opcije.
 • Excludes Tab – Ukoliko imate stranice koje ne želite da učestvuju u ovom procesu keširanja, ova opcija će Vam omogućiti da izuzmete određene „lokacije“ (stranice) iz ovog procesa.
 • ESI (Edge Side Includes) – je metoda pomoću koje možete „probušiti rupe“ u sadržaju koji je javan i popuniti ih privatnim ili ne-keširanim sadržajem. ESI je koristan za stvari poput widget-a za kupovinu.
 • Object – Postavka na ovoj kartici omogućava Vam kontrolu eksterne keš memorije (Memcached, LSMCD, ili Redis). Uslov za ovavku vrstu keš memorije je uslov da imate omogućenu spoljnju keš memoriju.
 • Browser – Keš memorija pregledača je keš memorija zasnovana na čuvanju dela podataka kod posetioca sajta. To bi podrazumevalo da se statički elementi kao što su npr. fotografije čuvaju lokalno na korisničkom uređaju i svaki naredni put se učitavaju iz njihove lokalne memorije sve dok TTL ne istekne, ovo podrazumeva da je korisnik već posetio Vaš web sajt kako bi prvi put preuzeo podatke sa servera dok naredni put iste poziva iz keš memorije svog internet pregledača i time smanjuje vreme učitavanja stranice koju je već posetio.
 • Advanced – Ova kartica je namenjena naprednijim korisnicima ili web administratorima koji poseduju naprednije znanje kako WordPress-a tako i dodataka za keš.
 • WooCommerce – Ova kartica će biti vidljiva samo korisnicima koji poseduju WooCommerce dodatat i omogućiće dodatnu konfiguraciju za ovaj dodatak.

 

Ukoliko ste korisnik naših servera koji podržavaju LiteSpeed, naši agenti će za Vas izvršiti besplatnu instalaciju i konfiguraciju LiteSpeed Cache plugin-a, dovoljno je samo da nas kontaktirate putem email-a ili tiket sistema.

PODELITE