5 razloga zbog kojih bi trebalo da razmotrite da li je Wordpress pravo rešenje za vaš sajt - ContraTeam

5 razloga zbog kojih bi trebalo da razmotrite da li je Wordpress pravo rešenje za vas

5 razloga zbog kojih bi trebalo da razmotrite da li je WordPress pravo rešenje za vaš sajt

Objavljeno: 13 avgusta, 2018 11:32 am U kategoriji:

Prema istraživanjima nivo pažnje čoveka je u prethodnih desetak godina pao sa 12 na svega 7 sekundi. To bi značilo da imate 5 sekundi manje da ubedite posetioca vašeg sajta da tu treba i da se zadrži, a ukoliko se sajt za to vreme nije kompletno ni učitao velike su šanse da ste tog posetioca izgubili. U ovom tekstu ćemo pokušati da vam objasnimo zašto WordPress možda i nije najpraktičnije rešenje za izradu nekog manje kompleksnog sajta i da li postoji način da pametnije iskoristite tih prekopotrebnih par sekundi koje su vam raspolaganju.

 

1. Veličina strukture sajta

Pre nego što započnete izradu vaše web stranice potrebno je da imate skicu (na papiru ili u glavi) kako će taj sajt izgledati i koliko će imati stranica. Ukoliko je to svega par stranica koje ne zahtevaju redovno ažuriranje trebalo bi da se zapitate da li je WordPress pravi izbor za izradu vašeg sajta.

 

2. Dinamičan ili statičan sadržaj stranice

Pre nego što odlučite da li ćete koristiti WordPress platformu potrebno je da, makar okvirno, predvidite dinamičnost vašeg sajta, odnosno da li će biti statičan ili dinamičan. Šta to znači? Suština je u tome da li ćete uneti jednokratan sadržaj i ažurirati stranicu jednom u par meseci (statično) ili ćete sadržaj menjati nedeljno, dnevno ili čak više puta u toku dana (dinamično) i to se obično odnosi na stranice kao što su blogovi, internet portali, kalendari i sl.

 

3. Učestalost ažuriranja

Kao što smo spomenuli, vrsta sadržaja utiče i na učestalost ažuriranja vaše web stranice. Svaka novija verzija WordPressa donosi i nove funkcionalnosti koje vam mogu biti od koristi u radu sa vašim sajtom i učiniti ga stabilnijim i bržim. Sa druge strane, neredovnim ažuriranjem WP platforme podložniji ste napadima hakera i raznoraznim “zarazama”. Dakle, ukoliko je vaš sajt jednostavan, odnosno sadrži svega par stranica možda je bolje da ga napišete u nekom jednostavnijem obliku, koristeći recimo HTML/CSS gde nećete imati potrebe za toliko čestim ažuriranjem, a sve će ipak funkcionisati kako treba, bez potrebe za dodatnim “održavanjem” na duži vremenski period.

 

4. Teme izražene u megabajtima

Brzina učitavanja stranice jedan je od ključnih faktora (pored kvalitetnog sadržaja) za zadržavanje postojećih i privlačenje novih korisnika na vaš sajt. Ukoliko ste instalirali temu koja je “teška” nekoliko desetina megabajta vašoj stranici će biti potrebno i više vremena da se ona učita. Ključna pitanja su da li vam je to zaista potrebno i da li postoji bolje rešenje?

 

5. Da li je stvarno potreban plug in?

Da li vam je stvarno potreban wordpress plugin

Važno je napomenuti da je nepotrebno imati puno dodataka (pluginova) , jer većina njih nije dobro optimizovana i nepotrebno crpi resurse servera vašeg sajta. Poželjno je da odaberete one dodatke koje zaista koristite i koji će vam uraditi posao (naravno ažurne, sa dobrom ocenom u “marketu” i sličnim dokazima o njihovom kvalitetu i pouzdanosti), a da sve nepotrebne obrišete sa svog sajta ili bloga. Postoje i određeni alati koji vam mogu prikazati koliko koji dodatak uzima resursa, a neki od njih su: P3 (Plugin Performance Profiler), UsageDD, WordPress Inspector i slični. Njihova svrha je u pružanju informacija o perfomansama dodataka koji su instalirani na WordPress platformi.

 

Zaključak

Ovaj tekst nije naš pokušaj da vas odgovorimo od korištenja WordPressa koji je jedno od najpraktičnijih i najdugoročnijih rešenja na webu. Dali smo vam neke od argumenata zašto mislimo da bi bilo bolje da koristite neki drugi jezik/tehnologiju/rešenje za izradu jednostavnije stranice koja nema potrebu za učestalim ažuriranjem kao što je slučaj sa WordPressom, a na vama je svakako da se odlučite i izaberete rešenje koje mislite da će vam najviše odgovarati.

PODELITE