Šta je to SSL sertifikat i zašto ga treba imati? - ContraTeam

Šta je to SSL sertifikat i zašto ga treba imati?

Objavljeno: 9 marta, 2021 7:12 pm U kategoriji:

SSL sertifikat je danas postao gotovo obavezan na svakom web sajtu kako bi se bolje rangirao na Google pretrazi. Neki od hosting provajdera danas nude besplatnu instalaciju SSL sertifikata ali ne i njihovo aktiviranje – iz tih razloga odlučili smo da sa Vama podelimo kako pravilno da aktivirate SSL sertifikat na Vašem hostingu. 

*SSL sertifikat govori posetiocima da imaju poverenja u Vas*

Kako radi SSL sertifikat?

Princip po kom radi SSL sertifikat je kompleksan, ali u kratkim crtama on se sastoji od 2 ključa (ključ za šifrovanje informacija prenosa, i ključ za dešifrovanje informacija pre čitanja). Kada posetilac dođe na Vaš web sajt pokreće se i SSL sertifikat. Prilikom posete web sajtu pokreće se postupak provere validnosti sertifikata i tek nakon toga započinje šifrovana komunikacija (sigurna veza). 

Proveru da li je SSL uspešno aktiviran možete izvršiti tako što pored url-a web sajta na kojem se nalazite treba da se nalazi katanac .

Za šta se najčešće koristi SSL sertifikat?

 • Sigurna komunikacija između servera (web sajta) I kupca (posetioca)
 • Sigurna komunikacija između samih servera
 • Bezbedna interna komunikacija 
 • Zaštita e-mail komunikacije
 • Sigurna razmena podataka koji se šalju i primaju putem mobilnih uređaja

* SSL ima uticaj na pozicioniranje u pretraživačima*

Kako su internet pretraživači kao što su Google, Yahoo, Bing i drugi zadali veliki broj kriterijuma u svojim pretragama, jedan od ključnih faktora jeste i prikazivanje bezbednih sajtova.

 

Šta je SSL sertifikat i zašto ga treba imati?

SSL sertifikat je “deo koda” koji će posetiocima Vašeg web sajta obezbediti bezbednu posetu web sajta ili online kupovinu.

SSL SERTIFIKAT ŠTITI RAZMENU PODATAKA IZMEĐU VAŠEG WEB SAJTA I POSETIOCA. 

Npr. ukoliko posedujete SSL sertifikat na Vašem web shop-u, Vašim kupcima ćete uliti dodatno poverenje da je kupovina kod Vas bezbedna i da ukoliko posedujete online plaćanje imate sigurnosnu zaštitu za unošenje njihovih ličnih podataka.

Za podešavanje SSL sertifikata postoji više mogućnosti, zajedno ćemo proći kroz svaki i pokazati kako se praktično primenjuju.

Prvi i osnovni korak za kretanje u ovaj postupak je pristup .htaccess fajlu, što možete učiniti na sledeći način:

 • Ulogujte se na Vaš cPanel
 • Pristupite File Manager’u (root folderu Vašeg domena na koji postavljate SLL redirekciju)
 • Ukoliko odmah ne vidite .htaccess fajl kliknite na Settings u gornjem desnom uglu i otkačite Show Hidden Files (dotfiles) – nakon toga će Vam se u File Manager’u prikazati .htacces

 • Kliknite desni klik na .htaccess fajl pa zatim “Code Edit”
 • Nakon toga će Vam se otvoriti prozor za izmenu koda, tu je potrebno da unesete kod za redirekciju koju želite da ostvarite (ispod možete pronaći kodove za svaku redirekciju)
 • Sačuvajte fajl

* ukoliko ste korisnik naših usluga uz svaki hosting paket dobijate besplatan SSL sertifikat PositiveSSL koji izdaje Sectigo (bivša kompanija Comodo), a možete nas kontaktirati i mi ćemo ga podesiti za Vas *

 

PODELITE