Zašto je (dobra) hosting podrška važna? - ContraTeam

Contrateam - Dobra hosting podrška

Zašto je (dobra) hosting podrška važna?

Objavljeno: 18 maja, 2017 10:22 am U kategoriji:

 

Prilikom donošenja odluke kod koje ćete hosting kompanije hostovati web sajt, prezentaciju, web aplikaciju i slično, smatramo da je važno u razmatranje uzeti nekoliko faktora.

Osim onih standardnih koji se odnose na performanse i cenu serverske ponude, veoma je važna i dobra podrška.


 

Šta podrazumeva dobra hosting podrška?

Hosting podrška se generalno tretira kao “usluga gratis” koja se pruža sa ciljem da se korisnicima različitih nivoa znanja pomogne da:

  • postave i konfigurišu svoj sajt ili drugi software,
  • dijagnostikuju nekakav problem,
  • im se ukaže na način kako da dijagnostikovani problem reše.

Dobra hosting podrška podrazumeva upravo obimno iskustvo u navedenim oblastima kojima su pokrivena aktuelna komercijalna softverska rešenja (WordPress, Joomla, Drupal, Laravel i druga) kao i ažurnost po pitanju brzine rešavanja potencijalnih problema.

 

 

Dostupnost dobre hosting podrške

Pored iskustva i širokog spektra znanja kojim dobra hosting podrška treba da raspolaže korisnicima je važno i da steknu utisak da im je podrška gotovo uvek dostupna. Naravno, kako je u pitanju “usluga gratis” sa aspekta kompanije je važno da ima svoju ekonomsku i drugu opravdanost, ali je važno da nekako dostupnost podrške pokrije što veću jedinicu vremena u toku jednog (i svakog dana).

Najčešći način komunikacije sa podrškom je putem tiket sistema ili maila. Dobru od… malo manje dobre, hosting podrške i u ovom smislu razdvaja brzina kojoj se dobije odgovor i koliko je odgovor ustvari koristan za rešavanje problematike.

Hosting podrška iza kojih stoje godine iskustva i desetine hiljada rešenih tiketa imaju dovoljno samopouzdanja da i kompleksnije probleme mogu da identifikuju i ukažu na rešenje i putem telefona pa se upuštaju i u ovaj vid pružanja podrške.

 

 

Nadležnosti hosting podrške

Nadležnosti hosting podrške teško je definisati jer se one razlikuju od vrste do vrste i specifičnosti samih problema koji se kod korisnika mogu javiti.

Pa, kada je već tako, da pokušamo da ih objasnimo kroz nekoliko primera:
 

Primer 1 – kompromitovan komercijalni CMS (WordPress, Joomla…) ili druge skripte

 
U slučaju da je server administrator identifikovao sumnjive aktivnosti (npr. phishing ) koje vrši neki hosting nalog, u nadležnosti podrške je da o tome obavesti vlasnika tog hosting naloga i pokuša da mu pribavi što više informacija o tome (npr. Iz kog se foldera vrši napad) ali je izvan nadležnosti hosting podrške da ovaj problem rešava. Drugim rečima, skretanjem pažnje na problem i dostavljanjem dostupnih informacija o izvoru, na korisnika se (u skladu sa pravilima i uslovima korišćenja) prebacuje odgovornost da ukloni maliciozan software, dodatak (plugin) i pronađe način da spreči da se ovakav slučaj ponovi.

 

Primer 2 – instalacija WordPress-a, konfigurisanje email klijenta ili drugog software-a…

Zbog raličitosti nivoa tehničkih znanja korisnika hosting usluga neretko se dešava da se korisnici obrate hosting podršci sa zahtevom da im se instalira neki software ili da im se uradi konfiguracija email klijenta. Bez obzira na to što se ove stvari rešavaju u nekoliko klikova, hosting podrška je ispunila svoje nadležnosti i upućivanjem na adekvatnu literaturu (tekst, tutorijal i sl.) pomoću kojeg će korisnik sam uspeti da instalira ili konfiguriše željeni software. Ipak, naša hosting podrška se neretko upušta i u to da umesto korisnika rešava ovakve zahteve iako joj to nije u obavezi.

 

Zaključak

Primera je bezbroj. Ipak, oni nekako najbolje ilustruju da i u oblasti podrške medalja ima dve strane. Savetujemo da pročitate iskustva o tome kakvu podršku pružaju hosting kompanije (kako domaće tako i strane) a to možete uraditi putem brojnih foruma, grupa na Facebook-u i td.

Ukoliko ste u pozrazi za hosting kompanijom i eventualno razmatrate nas kao opciju, o utiscima naše podrške možete se informisati na našoj facebook stranici…. , kod naših korisnika ili se obratiti direktno nama putem live chata. Utisakav kakav steknete pri prvom “susretu” zadržavamo i nakon što postanete naš korisnik. 🙂

Tags: ,

PODELITE