Koja je razlika između IMAP i POP3 protokola za prijem emailova i koji treba koristiti? - ContraTeam

Razlika između pop3 i imap email protokola

Koja je razlika između IMAP i POP3 protokola za prijem emailova i koji treba koristiti?

Objavljeno: 27 oktobra, 2017 11:38 am U kategoriji:

Nebrojano puta nam se desilo da nas korisnici pozovu i zatraže pomoć jer su slučajno ili namerno obrisali sve poruke iz svog email klijenta i tako trajno ostali bez njih jer su smatrali da kopije poruka ostaju i na serveru. Prepoznajući to kao učestao problem odlučili smo da mu posvetimo malo pažnje i korisnike edukujemo o terminologiji i pravilnom načinu kako da podese email klijente koje koriste tako da im poruke budu dostupne na više uređaja kao i da njihova kopija ostane sačuvana na serveru.

 

Zašto se ovo dešava i kako sprečiti ovakav scenario?

Za početak, IMAP i POP3 su dva različita protokola koja se koriste za pristup e-mailu. Iako se čini da oni rade istu stvar suština njihove različitosti je u tome koji se kada koristi.

 

Tumačenje skraćenice:

POP3 – Post Office Protocol (Protokol za poštu)
IMAP – Internet Messaging Access Protocol (Protokol za komunikaciju internet poruka)

Naravno, u pitanju su grubi prevodi, čisto da bismo na neki način objasnili razliku.

 

Odlike POP3 protokola

Proces preuzimanja poruka kroz POP3 protokol odvija se tako što mail klijent (Microsoft Outlook, Mozzila Thunderbird…) preuzme poštu i potom je ukloni sa servera. Drugim rečima korišćenje ovog protokola je problematično ukoliko želite da poštu preuzimate sa više uređaja jer onaj ko pokuša da je preuzme drugi po redu dobiće odgovor da na serveru nema pošte jer ju je prvi uređaj preuzeo i obrisao. Prostije rečeno, ukoliko želite da preuzimate svoju poštu na više uređaja ovo nije dobro rešenje.
Takođe, u slučaju bilo kakvog kvara na uređaju na kom ste koristili svoj e-mail nalog preko POP3 protkola, može se desiti da ostanete bez kompletne e-mail komunikacije koju ste obavili sa tog uređaja kao i bez rezervne kopije tih podataka.

 

Odlike IMAP protokola
Nasuprot POP3 protokolu, korišćenje IMAP-a omogućuje da preuzmete poruke sa servera na više uređaja jer one nakon preuzimanja i dalje ostaju na serveru bez obriza na broj uređaja i vreme preuzimanja pošte. Takođe, korišćenjem IMAP-a obezbeđeni ste i po pitanju rezervne kopije poruka jer one ostaju na serveru bez obzira na broj uređaja koji ih preuzima.

 

ZAKLJUČAK

Prednosti preuzimanja pošte korišćenjem POP3 protokola ogledaju se samo u tome ukoliko želite da poštu preuzimate na jedan računar.

Prednosti preuzimanja pošte korišćenjem IMAP protokola ipak su brojnije pa osim što poruke uvek ostaju na serveru (gde im možete pristupiti sa svih uređaja u svakom trenutku) ne morate brinuti o tome da ćete po izlasku iz kancelarije i prijemu poruke na telefon ostati bez kopije te poruke kada se vratite u kancelariju.
Backup svih emailova koji se čuvaju na serveru naravno dobro dođe.

PODELITE