Kako da odaberete pravi naziv domena? - ContraTeam

odaberite pravi naziv za vaš domen

Kako da odaberete pravi naziv domena?

Objavljeno: 25 septembra, 2018 12:11 pm U kategoriji:

Koje sve faktore treba uzeti u obzir kada je u pitanju izbor naziva domena i da li je to zaista toliko bitno?
Recimo da imate odličnu ideju za pokretanje biznisa i napravili ste super moderan veb sajt.

Pomislićete “naziv domena je nebitan, ljudi će svakako posećivati moj sajt”. Ipak, ne funkcioniše sve baš tako jednostavno…

Naziv domena je ključni element u predstavljanju vašeg sajta na internetu i zato je potrebno odabrati “onaj pravi” koji će vam pomoći da razvijete vaš biznis.

 

 

Zbog čega je naziv domena toliko bitan?

 

Pre svega, naziv domena predstavlja prvi utisak koji će posetilac doneti kada unese naziv vašeg sajta u pretraživaču. Dobar naziv će na njega ostaviti pozitivan utisak, dok bi u suprotnom već u startu mogao da se okrene i ode.

Druga bitna stvar je što dobar naziv domena definiše vaš biznis i pomaže njegovoj promociji i razvoju.

Ovo su samo neki od razloga zašto je naziv domena bitan, a u daljem tekstu ćemo vam dati još nekoliko saveta koji će vam pomoći pri ovom izboru.

 

 

1. Naziv brenda pre generičkog naziva

 

Kreativan i brendiran naziv domena je uvek bolji izbor od generičkog. Glavna razlika je u tome što je brendirani naziv unikatan i izdvaja vas od konkurencije, dok generički naziv obično sadrži naziv profesije kojom se bavite i težak je za upamtiti.

Sajtovi kao što su: zivotnoosiguranje.rs, osiguravajucedrustvo.com ili osiguranjezivota.com su primeri generičkih naziva i verovatno bi se izgubili u potrazi za sajtom koji vam je zaista potreban.

S’ druge strane sajtovi poput uniqa.rs ili ddor.rs sadrže naziv brenda i postoji faktor poverenja kod korisnika kada čuju za ove brendove.

 

 

2. Budite koncizni

 

Kada je reč o dužini naziva domena zaključak je sledeći – što kraće to bolje.

Prema nekim istraživanjima, top10 sajtova na internetu sadrži do 8 karaktera u njihovom nazivu.

Minimum su tri karaktera (negde i dva), međutim dobro upućeni stručnjaci preporučuju da bi naziv domena trebao da sadrži između 6 i 15 karaktera.

Treba imati na umu da je dovoljno kratak naziv nekada “jači” argument od samog brenda ili dobre ključne reči.

 

 

3. Lako za kucanje i čitanje

 

Neki od najpopularnijih sajtova na svetu su: facebook, google, instagram, amazon, twitter… Ono što im je zajedničko jesta da ih je lako otkucati i pročitati. Isto bi trebalo da važi i za vaš domen.

Ukoliko nekome morate dva (ili više) puta da ponovite naziv vašeg sajta kako bi vas razumeo znači da ste u problemu.

Poslednje što želite da vam se desi jeste da neko pogrešno otkuca naziv vašeg sajta i završi kod konkurencije.

 

 

4. Izbegavajte crtice i brojeve

 

Bilo bi dobro da odaberete ime domena koje u sebi neće sadržati brojeve i crtice, osim u slučaju ako ih vaša firma ima u nazivu.

Kada nekome govorite veb adresu koja ima broj ili crticu, vrlo lako može doći do zabune. Može se desiti da neko previdi crticu i zapamti adresu bez nje ili da pokuša da ode na sajt koji u nazivu ima, na primer, slovima napisan broj “pet” umesto “5”.

 

 

5. Razmislite o korišćenju ključnih reči

 

Korišćenje ključne reči u nazivu domena vam može pomoći u SEO optimizaciji sajta, ali ovde morate biti oprezni jer ukoliko nespretno ubacite ključnu reč u naziv domena on može postati generički (spomenuli smo već da to nije baš dobar izbor).

Ipak, sam naziv domena je samo jedan od preduslova za bolje pozicioniranje na pretraživačima, dok će najvažniju ulogu odigrati celokupan rezultat izvedene SEO strategije nad strukturom i sadržajem sajta.

 

 

6. Proverite da li je domen dostupan

 

Ukoliko ste odabrali naziv vašeg domena sledeća stvar koju bi trebalo da uradite jeste da proverite njegovu dostpunost što možete učiniti i preko našeg sajta.

Da bi izgradili vaš brend potrebno je da imate aktivne profile i na društvenim mrežama.

Uz pomoć sajta knowem, možete proveriti da li je naziv koji ste osmislili za vašu firmu ili proizvod slobodan i na najpopularnijim društvenim mrežama.

 

 

7. Odaberite pravu ekstenziju

 

Na svetskom nivou i dalje ubedljivo dominira domen .com i on se preporučuje svima koji svoj biznis plasiraju na inostrano tržište.

Međutim, u ovom slučaju problem može predstavljati dostupnost pa bi bilo dobro da, kao što smo već pomenuli, izaberete unikatan naziv za vaš poslovni poduhvat.

Ako vam je pak prioritet lokalno (na primer srpsko) tržište, onda je možda bolje da izaberete .rs domen.

Najbolja opcija bi bila da paralelno zakupite nekoliko najčešćih domena koji sadrže vaš naziv (.com, .rs i .net recimo). Ovim potezom biste se osigurali u slučaju da neko ko se bavi sličnom delatnošću zakupi neki od slobodnih domena sa vašim nazivom i napravi vam silne probleme.

Tags:

PODELITE