[cPanel] Kako promeniti PHP verziju, konfigurisati ekstenzije i opcije - ContraTeam

kako promeniti PHP verziju

[cPanel] Kako promeniti PHP verziju, konfigurisati ekstenzije i opcije

Objavljeno: 27 novembra, 2018 1:16 pm U kategoriji:

Usled korišćenja različitih skripti, CM sistema ili framework-a koji zahtevaju različita podešavanja serverskog okruženja, često je potrebno prilagoditi i verziju PHP jezika nekom od navedenih rešenja za koje ste se odlučili.

Do pre nekoliko godina za korisnike deljenog hostinga ovo je bila prava noćna mora. U većini kontrolnih panela koji dolaze sa ovakvim tipom hostinga, odabir verzije PHP-a nije bio moguć. Ako se vratimo još malo unazad, ovaj odabir nije bio ni potreban.

Danas, s obzirom da je PHP od verzije 5 do verzije 7 stigao neverovatnom brzinom, jednostavna konfiguracija serverskog orkuženja postala je realna potreba.

 

cPanel kao najpopularniji softver za upravljanje deljenim hosting nalogom omogućio je da se na izuzetno jednostavan način:

  1. Izabere verzija PHP-a
  2. konfigurišu PHP ekstenzije (dodaci)
  3. konfigurišu PHP opcije
  4. uključe/isključe PHP moduli.

Takođe, cPanel je otišao i korak dalje (5) omogućivši korisnicima da sve ove opcije konfigurišu za svaki pojedinačan poddomen na njihovom hosting nalogu. Ipak, da biste ovo uradili, biće potrebno da se malo više rezumete u ovu materiju.

 

Dakle, pređimo sa teorije na praksu…

 

1. Odabir verzije PHP-a

U okviru cPanel sekcije “Software” pronaći ćete ikonicu “Select PHP Version” koja je zadužena za odabir preinstaliranih verzija jezika sa predefinisanim konfiguracijama.

odabir verzije PHP-a

 

Po odabiru verzije iz padajućeg menija, automatski će se pojaviti ekstenzije koje je moguće odabrati u okviru izabrane verzije.

odabir verzije php-a padajući meni

 

2. Konfiguracija PHP ekstenzija

Ukoliko vam odgovara da koristite predefinisan set PHP ekstenzija, dovoljno je samo da kliknete na “Set as current” i odabrana verzija sa odabranim setom ekstenzija od sada je zadužena za obradu prvog sledećeg PHP koda koji će se izvrišiti u okviru ovog hosting naloga. Naravnom, u svakom trenutku se možete vratiti na ovaj ekran i uključiti/isključiti neku ektenziju, u skladu sa potrebama.

konfiguracija php ekstenzije

 

3. Konfiguracija PHP opcija

Klikom na “Switch to PHP Options” u gornjem desnom uglu prelazite na ekran na kom se podešavaju dodatne opcije, poput vremenske zone, sesije, uploadovanja fajlova i sl.

Klikom na vrednost bilo koje od prikazanih opcija dobijate mogućnost da kroz input ili padajuću listu unesete/izaberete nove vrednosti.

konfiguracija dodatnih php opcija

 

4. Uključivanje/isključivanje PHP modula

Jedna od najčešće korišćenih opcija sa ovog ekrana je disable_functions, čija vrednost je ustvari niz u kojem su nabrojane sve funkcije koje će biti isključene (nedostupne za korišćenje). Među njima su često i neke koje bi (pogotovo ukoliko se služite nekim framework-om) vam bile neophodne, pa je potrebno da ih uklonite iz ovog niza kako bi one postale dostupne.

 

S obzirom da je input polje u kojem se prikazuje ovaj niz veoma uzano i nepregledno, preporučujemo da vrednosti kopirate u jedan tekstualni dokument, obrišete članove niza (funkcije) koje želite da omogućite i potom kopirate ceo niz nazad u ovaj text input.

uključivanje/isključivanje php modula

 

Nakon prolaska kroz ova četiri koraka, vezrija PHP-a je konfigurisana za ovaj nalog prema odabranim opcijama.

 

Opcija 5 koju smo naveli u nabrajanju gore, zapravo nije deo ove sekcije cPanel-a i predstavlja neki vid napredne mogućnosti kada je odabir verzije PHP-a u pitanju.

 

O čemu se radi?

Recimo da u okviru hosting naloga imate jedan poddomen na kom je instaliran WordPress starije verzije i koji zahteva stariju verziju PHP-a, i jedan poddomen na kom je instalirama poslednja verzija WordPress platforme koja, da bi radila maksimalno brzo, može bez problema da koristi i najnoviju dostupnu verziju PHP-a.

 

Dakle…

 

5. Konfiguracija specifične verzije PHP-a na nivou jednog poddomena

S obzirom da su sve instrukcije u vezi sa konfiguracijom PHP-a smeštene unutar PHP.ini fajla, onda je server koji omogućuje ovu opciju sposoban da locira navedeni fajl u okviru pojedinačnih direktorijuma (iz kojih se učitava sadržaj poddomena), i da tu konfiguraciju primenjuje samo u okviru njega, bez obzira na globalna podešavanja hosting naloga.

 

Gore navedena mogućnost nalazi se u okviru ikonice “Multi PHP Manager”.

multi PHP manager

 

Klikom na ovu ikonicu pojaviće se lista sa svim domenima i poddomenima koji su kreirani u okviru ovog hosting naloga. Da biste za neki poddomen izabrali drugu verziju PHP-a u odnosu na globalna podešavanja, sve što je potrebno da uradite jeste da:

  1. Označite (čekirate) poddomen
  2. Iz padajućeg menije izaberete željenu verziju PHP-a i
  3. Kliknete na “Apply”.

 

Od tog trenutak, navedeni poddomen će koristiti izabranu verziju PHP-a sa podešavanjima koja možete izmeniti u okviru ove opcije, a koja će biti smeštena u PHP.ini fajl (ali tek kada u nju budu upisane nekakve izmene u odnosu na predefinisanu) u okviru direktorijuma na koji upućuje ovaj poddomen.

 

odabir verzije za poddomen

 

Tags: , ,

PODELITE