[cPanel disk usage] - Kako proveriti veličinu foldera, šta zauzima prostor na hostingu i dr. - ContraTeam

[cPanel disk usage] – Kako proveriti veličinu foldera, šta zauzima prostor na hostingu i dr.

Objavljeno: 5 decembra, 2018 3:29 pm U kategoriji:

Periodični upiti korisnika naših hosting usluga kojima se zahteva provera šta je to zauzelo prostor na njihovom hosting nalogu, motivišu nas da ovoj temi posvetimo malo pažnje i kreiramo vodič pomoću kojeg bi oni mogli sami da provere i prate zauzeće prostora u okviru njihovih hosting naloga.

 

Deljeni hosting nije ništa drugo nego ograničeni paket resursa serverskog računara koji podrazumeva i ograničenje njegovog raspoloživog prostora koje korisnik ima na raspolaganju.

 

Sa tim u vezi, korisnicima se ponekad desi da dobiju obaveštenje od hosting provajdera da je njihov prostor većinski ili potpuno popunjen te ostanu u nedoumici šta ga je to popunilo.

 

Webmail?

Webmail je email servis smešten u okviru hosting paketa koji koristi upravo taj (ograničeni) prostor. Korisnici koji preferiraju upotrebu webmaila umesto da koriste mail client poput Outlook-a, Thunderbird-a i dr. a da pritom nisu konfigurisali automatsko brisanje “zastarelih” poruka, često se susreću sa ovom situacijom. Folderi email servisa (Inbox, Sent, Drafts…) i mailovi koji se u njima nalaze su zapravo folderi i fajlovi koji (uglavnom u zavisnosti od veličine attachment-a) mogu zauzeti značajan prostor.

 

Error logovi?

Ukoliko korisnici ne ažuriraju svoja CMS rešenja, koriste neke zastarele PHP funkcije i sl. mogu se susresti sa time da error logovi bukvalno progutaju raspoloživi prostor hosting naloga.

 

Backup fajlovi?

Treći ali ne i manje učestao razlog zbog kojeg korisnici ostanu bez slobodnog prostora je i taj da im se backup ili drugi zip fajlovi nagomilaju. Najčešće do toga dolazi jer korisnici prilikom instalacije CMS rešenja podese automatsko generisanje backup fajlova koji vremenom postaju sve veći i zauzimaju sve više prostora, a bivaju zaboravljeni…

 

Trash folder?

Trash folder, odnosno „otpadni  folder“ (u slobodnom prevodu) je folder u koji odlazi sve što bude obrisano kroz „File manager“. Prema nekim standardnim podešavanjima servera ovaj folder se uglavnom automatski prazni tek nakon 30 dana, pa bi bilo poželjno isprazniti ga i onda kada znate da u njemu postoje neki fajlovi, kako ne bi bespotrebno zauzimao prostor. Ovo se može uraditi upravo kroz File manger alatku klikom na „Empty trash“. Pre brisanja, uvid u folder može se uraditi klikom na „View trash“, takođe kroz File manager.

 

Ovi kao i brojni drugi razlozi zbog kojih dolazi do zauzeća prostora u okviru hosting naloga ipak imaju nešto zajedničko – mogu se pratiti i kontrolisati ili (posledično) na jednostavan način rešiti.

 

Kako utvrditi koji folderi i fajlovi zauzimaju prostor?

Kada govorimo u cPanel-u kao najpopularnijem hosting kontrolnom panelu, praćenje upotrebe prostora je krajnje jednostavno.

 

U okviru početnog ekrana cPanel-a, u sekciji “Files” nalazi se opcija “Disk usage”.

disk usage property

 

U okviru ove opcije pojaviće se praktično dve liste koje prikazuju strukturu foldera na hosting nalogu. Predlažemo da se koristi druga lista koja se nalazi u dnu stranice a izgleda ovako:

disk usage mb

 

Klikom na “Disk usage” folderi na nalogu će se sortirati po tome koliko prostora zauzimaju, a u polju označenom sa “MB” može se videti koliko folder zauzima prostora (izraženo u megabajtima).

 

Na ovom konkretnom primeru jasno se vidi da folderi “mail” i “public_html” zauzimaju najviše prostora, a klikom na strelicu pored naziva foldera može se upustiti u detaljnu strukturu do direktorijuma najnižeg nivoa.

 

Mail folder:

mail folder usage

 

Public_html folder:

public html folder usage

 

Zaključak:

Nakon što se utvrdi koji folderi i fajlovi zauzimaju najviše prostora na hosting nalogu, lakše je doći i do rešenja. Bilo da je potrebno prekonfigurisati email podešavanja, obrisati zasterele poruke, obrisati error logove, backup fajlove ili bilo koje druge foldere/fajlove, dijagnostika je pola posla.

Tags: , ,

PODELITE